TAJUZZAMAN

Experienced Senior Software Engineer with a demonstrated history of working in the information technology and services industry. Skilled in .Net Software Development, MSSQL, Oracle Database, C#, PHP, Google Cloud Platform and Microsoft Azure. Strong engineering professional with a Bachelor’s Degree focused in Artificial Intelligence from Universiti Teknologi MARA Malaysia. Currently work as Lead Solution Architect and Director of new startup IT company named Aurora Cloud Works Sdn. Bhd.

  • Home
  • /
  • Pelaburan
  • /
  • Apakah Money Game, Skim Ponzi dan Skim Cepat Kaya?

Apakah Money Game, Skim Ponzi dan Skim Cepat Kaya?

Money game (Permainan wang), skim ponzi atau skim cepat kaya adalah aktiviti mengumpul dan menggandakan duit dalam bentuk dividen, bonus ataupun komisen (DVK).  DVK dijana atau bersumberkan dari penambahan atau pendaftaran ahli baru. Ianya bukan lah bersumberkan dari aktiviti perniagaan atau penjualan produk/servis. Walaupun kebanyakan skim ponzi hari ini dilihat menggunakan agenda menjual produk seperti emas, perak, dan sebagainya, tetapi ia hanyalah satu helah untuk menarik kepercayaan ahli-ahli baru. Hakikat yang jelas adalah pendapatan utama mereka adalah kutipan bayaran dari ahli-ahli baru.

Ciri-ciri utama Money Game :

  1. Anda perlu mendaftar sebagai ahli dan dikenakan bayaran yuran keahlian yang tinggi.
  2. Anda diberikan hak untuk menjual produk mereka, (ianya hanya helah mereka)
  3. Anda diberikan hak untuk mencari ahli baru dan anda diberikan bonus apabila ahli tersebut membayar yuran pendaftaran.
  4. Pulangan dibayar kerana anda menrekrut ahli baru, MLM utamanya.

Ayat yang akan biasa didengar dari ahli yang sedang cuba merekrut ahli baru

 “tak apa kalau kau malas nak jual produk diorang, kau bawak je 3 orang member ko daftar bawah ko, nanti ko dapat bonus lagi lumayan”.

Penganjur skim-skim ponzi ini sangat bijak dan kretif sehingga mampu membuat orang ramai melihat skim mereka adalah mematuhi undang-undang dan merupakan suatu peluang terbaik untuk orang ramai mendapatkan wang dengan mudah.

Pelaburan Emas

Sejak akhir-akhir ini banyak juga mereka yang terpedaya dengan beberapa skim yang dikatan Pelaburan Emas yang menjanjikan pulangan setiap bulan kepada pelabur mereka. Modus operandi mereka masih sama tetapi lebih ekstrim dan lebih meyakinkan. Agen/Sponsor memperkenalkan pelaburan tersebut adalah pelaburan emas dan ahli perlu membayar harga emas tersebut seperti harga yang dinyatakan. Jika tidak mampu, mereka menyediakan skim pelaburan emas berkelompok yang mana dikumpulkan beberapa ahli dalam satu kumpulan dan membeli harga emas secara berkongsi. Emas itu dikatakan dibeli pada harga rendah, dan akan dipajakkan. Ahli-ahli di bobrokkan dengan harga emas akan meningkat setiap minggu / bulan. Jadi setiap kali peningkatan, pelabur akan menerima dividen mereka.

Hakikat sebenarnya masih sama, pulangan dividen kepada ahli lama adalah dari hasil pembayaran ahli-ahli baru. Emas yang dinyatakan dibeli hakikatnya tidak nyata atau tidak wujud..