TAJUZZAMAN

Experienced Senior Software Engineer with a demonstrated history of working in the information technology and services industry. Skilled in .Net Software Development, MSSQL, Oracle Database, C#, PHP, Google Cloud Platform and Microsoft Azure. Strong engineering professional with a Bachelor’s Degree focused in Artificial Intelligence from Universiti Teknologi MARA Malaysia. Currently work as Lead Solution Architect and Director of new startup IT company named Aurora Cloud Works Sdn. Bhd.

Beli, Pegang & Berdoa…

Petikan dari buku Guide To Investing – Robert T. Kiyosaki

Di dalam hal ini penulis menyenaraikan beberapa ayat yang biasa kita dengar dari ramai orang yang melabur. Antaranya :

  1. Saya baru sahaja memberi 500 unit saham syarikat ABC berharga USD5 seunit; harganya naik kepada USD15 lalu saya menjualnya. Saya membuat USD 5000 dalam masa kurang seminggu.
  2. Saya dan suami memberli rumah lama, dan kami membaiki dan menjual rumah itu dengan keuntungan.
  3. Saya berniaga dalam dagangan komoditi masa depan.
  4. Saya menyimpan wang di dalam bank
  5. Saya melabur bagi jangka masa panjang

Menurut penulis sendiri dan kita sendiri faham, lain orang lain definisi dan pandangan terhadap pelaburan. Tetapi adakah itu konsep pelaburan sebenar? Apakah kita dapat lari dari menjadi sebahagian spekulator & penjudi?

Mentaliti seperti Beli, Pegang dan berdoa merupakan mentaliti seorang spekulator ataupun penjudi. Menurut penukis kebanyakan pelabur hidup dengan harapan pasaran akan terus naik, dan hidup dalam ketakutan yang pasaran akan jatuh merudum. Pelabur yang mahir dapat membuat wang dalam apa jua keadaan pasaran, sama ada naik mahupun turun.