AuroraHRM Sistem Gaji dan Pengurusan HR Untuk Syarikat Anda

1. Kami di Aurora Cloud Works telah berjaya mengeluarkan sebuah sistem pengurusan sumber manusia yang dikenali sebagai AuroraHRM. Ia mengandungi beberapa modul utama seperti Employee, Leave, Claim dan Payroll. Ia diikuti modul-modul pengurusan dan pembangunan pekerja seperti Performance, Recruitment, dan sebagainya.

2. AuroraHRM hadir dalam 3 versi iaitu AuroraHRM Office, AuroraHRM Pro dan AuroraHRM Enterprise. AuroraHRM Office adalah amat bersesuaian untuk kesemua SME di Malaysia yang mana mempunyai kakitangan sehingga 100 orang. Pada harga yang berpatutan dan kompetetif, AuroraHRM diyakini mampu membantu anda melancarkan pengurusan syarikat anda.

3. AuroraHRM mempunyai kelebihan sebagai Cloud System dimana pengguna hanya perlu membayar langganan secara bulanan tanpa perlu mengeluarkan belanja untuk menyediakan server dan sebagainya. Selain itu pengguna turut mempunyai pilihan untuk meletakkan sistem ini di premis sendiri beserta sokongan pegawai kami.

4. AuroraHRM telah juga telah mendapat kelulusan dari Lembaga Hasil Dalam Negeri sebagai sebuah sistem yang menepati potongan cukai yang ditetapkan oleh pihak LHDN.

5. Anda boleh mendapatkan maklumat lanjut berkenaan sistem AuroraHRM di laman web rasmi https://auroracw.com

========================================

1. We at Aurora Cloud Works have successfully developed a human resource management system known as AuroraHRM. It contains several key modules such as Employee, Leave, Claim and Payroll. It is followed by employee management and development modules such as Performance, Recruitment, and etc.

2. AuroraHRM comes in 3 versions of AuroraHRM Office, AuroraHRM Pro and AuroraHRM Enterprise. AuroraHRM Office is well suited for all SMEs in Malaysia which has a staff of up to 100 people. At affordable and competitive prices, AuroraHRM is believed to be able to help you launch your company’s management.

3. AuroraHRM has the advantage of being a Cloud System where users only need to pay monthly subscriptions without having to spend on providing servers and so on. In addition, users also have the option to put this system on its own premises as well as our support staff.

4. AuroraHRM has also been approved by the Lembaga Hasil Dalam Negeri (Inland Revenue Board) as a system that meets the tax deduction set by the LHDN(IRB).

5. You can find more information about the AuroraHRM system on the official website of https://auroracw.com

Adakah pekerja Google memiliki iPhone?

Mesti korang pernah terfikir sama ada pekerja-pekerja di Google menggunakan iPhone atau tidak? Oleh kerana Google merupakan pengeluar Android yang mana menjadi OS di kebanyakan telefon pintar pada hari ini, pasti persoalan adakah pekerja-pekerja disana dibenarkan menggunakan iPhone.

Jawapan yang diberi oleh Kartik Murthy dan beberapa pekerja di Google adalah YA!.. Terdapat pekerja-pekerja di Google memiliki iphone.. Ianya tidak menjadi masalah di Google, kerana Google turut menghasilkan applikasi buat iphone untuk produk-produk lain mereka seperti Gmail, Google Drive dan Google Map. Jadi tidak mustahil lah pekerja (mungkin terutama) bahagian RND mereka memerlukan iPhone untuk pengujian applikasi tersebut.

Persoalan lain juga muncul selepas itu, “Adakah terdapat pekerja-pekerja di Apple menggunakan Android Phone?”… Boleh mohon bincangkan..

How to configure domain and server name for Google Cloud Platform

If you are new in Google Cloud Platform.. So am i.. I just subscribe the free trial Google Cloud Platform and install a wordpress cms today. In this post i will show you how to configure the domain & generate the server name for my wordpress site

Create the Domain Server Name (DNS)

1. On your console , find the Networking menu, and select Cloud DNS.

2. You will see the screen of Creating Zone. Create your new zone by click the button Create Zone. Fill the text box Zone name, DNS Name, and your description.

Eg :
Zone name = tajuzzaman-com-dns-zone
DNS Name = tajuzzaman.com
Description = domain tajuzzaman

3. After you create the DNS Zone, you will receive 4 name server. Use the name server to configure on your domain manager.. If you not sure where is your domain manager, you have to ask your domain seller.

Point the DNS to your WordPress Installation.

(Applicable with other item setting. Not only wordpress.).

1. Go to your Compute Engine menu, and find VM instance. Under this option you will see the list of your created instance. Select the instance of your wordpress and copy the External IP.

2. Back to your Cloud DNS setup, and select the DNS you create previously. Click button Add Record Set to create new setting.

3. Fill the DNS Name with WWW or left blank.. Set Resource Record Type = A, and put the IP you get from the step 1 into IPv4 Address.. After done click Create button. Try browse your url after the propagation done.

Thanks.

Plugin Integrasi Google Drive – Microsoft Office yang mungkin anda belum tahu

Google drive sudah menjadi satu keperluan penting buat saya. Kebanyakan dokumen yang melibatkan kerja akan saya sync terus ke Google Drive. Tapi tahu tak korang yang Google Drive ni ada Plugin khas untuk Microsoft Office. Ia membuatkan korang boleh Save dan Open document MS Office terus dari Google Drive.

1. Korang boleh memuat turun plugin Google drive for Micrsoft Office di sini – Download

2. Selepas Install plugin tersebut korang boleh buka MS Office dan akan menerima paparan seperti gambar di bawah.

*** Di environment saya (Win10), saya perlu install plugin tersebut sebagai Admin..  (Right Click >> Run as Administrator)…

3. Korang akan diminta login & connect dengan account google korang…

Kemudian setiap kali korang Open Document ataupun Save document korang akan terima paparan seperti di bawah dan korang boleh pilih untuk open atau save terus ke Google Drive.. Tak perlu lagi nak upload ataupun sync desktop.

Jika korang yang masih blur2 tu, boleh rujuk video bawah ni sebagai panduan. Thanks~

11 Perkataan IT yang mungkin kita salah sebut

Mungkin kita tak perasan bahawa ada beberapa jenama dan applikasi yang sering kita sebut dan gunakan selalu di dalam dunia IT ini, tetapi kita menyebutnya dengan cara yang salah. Dibawah ini ada 11 perkataan IT tersebut.

Adobe

Siapa yang tak kenal Adobe? Adobe bukan sahaja terkenal di kalangan orang-orang IT. Product paling biasa orang-orang biasa pakai dialah Adobe PDF.. Kan? Selain itu dikalangan graphic designer dan web designer Adobe Photoshop dan Illustrator antara yang terkenal.

Asus

Asus merupakan suatu nama yang cukup gah dengan menghasil produk-produk yang mampu milik seperti laptop dan telefon bimbit. Selain itu Asus juga amat terkenal di kalangan gamers dengan produk graphic card dan juga laptop game spec yang dikenali Republic of Gamers (ROG).

Cache

Cache ini mungkin agak teknikal sikit untuk diterangkan. Tapi amat biasa disebut oleh gua sebagai seorang programmer. Lagi-lagi kalau lepas update sistem, user masih lagi complain tiada sebarang perubahan. Perkara pertama adalah bersih kan “Cache” browser user tersebut.. haha…

Gif

Huawei

Imgur

Linux

Meme

OS X

Ubuntu

Gua merupakan peminat setia Ubuntu. Mula menggunakan Ubuntu ketika gua di tingkatan 5. Tapi sebutan nya pun biasa gua sebut You-bun-too. Sebab bila gua sebut oo-bun-too, orang akan tak faham dan minta ulang.. Bila ulang aku akan sebut “you-bun-too”.. baru lah orang faham.. Kadangkala, lebih baik bercakap dalam bahasa yang orang lain pun senang faham.. huhu..

Xiomi

Xiomi juga mula naik dengan menghasilkan perlabagai mobile produk seperti telefon bimbit dan power bank pada harga mampu milik. Gua sangat minat dengan power bank yang dikeluarkan Xiomi. Murah dan tahan lama.

Visual Studio Expand and Collapse issue on Ashx Generic Handler

Hi, when working in Ashx.. By “Default” you are unable to collapse & Expand your code. It will make you have to see a long-long-long code (sometime_ :P). Here is the trick:

1. Go to  Tools >> Options >> Text Editor >> File Extension. (In your visual studio yaa).

2. Add Extension = ashx. And map the extensionless file to the editor type you want.. For me the code i use on ashx is Visual basic. When you done, just click Ok, and re-open your ashx file.

3. Now you see the Collaps & Expand already available, but you may face the issue like the image below. Character bla bla bla.. Don’t worry, your code still work. To make your heart calm and not see the error, just put /// before <%WebHandler Language=”VB”……

4. Tadaaa… Its done.. now go back to work..