TAJUZZAMAN

Experienced Senior Software Engineer with a demonstrated history of working in the information technology and services industry. Skilled in .Net Software Development, MSSQL, Oracle Database, C#, PHP, Google Cloud Platform and Microsoft Azure. Strong engineering professional with a Bachelor’s Degree focused in Artificial Intelligence from Universiti Teknologi MARA Malaysia. Currently work as Lead Solution Architect and Director of new startup IT company named Aurora Cloud Works Sdn. Bhd.

  • Home
  • /
  • Category Archives: Travelog

Surau, Kanak-kanak dan orang beragama

Gua tinggal kat kawasan kampung, dan setiap kali hari raya pasti akan ada marhaban. Jadi setiap hari selepas solat Isyak, orang-orang surau akan bergerombolan kerumah yang telah mendaftar untuk menyertai marhaban atau pun rumah yang tiba-tiba menjemput. Keanehan nya, aktiviti itu aku tengok semakin tahun semakin kurang peserta nya… dan aku perhati peserta-peserta nya semua…

Misi membaca 150 buku setahun

Tahun ni gua ada buat mission yang agak gempak gak r. Kalau korang follow instagram gua, korang akan perasan gambar yang ada #misi150BukuSetahun. Nampak macam gempak kan, walaupun gua sedar kerja sebagai programmer menyebabkan gua mempunyai masa yang terhad untuk aktiviti membaca buku. (Ya, sejak aku bekerjaya aku perasan aku kurang membaca). Tetapi membaca ni…

Fenomena Done Tarawih, Done Puasa di Sosial Media

1 Ramadhan 1437 1. Setiap kali masuk bulan Ramadhan akan ada isu sesetengah netizen tidak senang hati dengan sesetengah lagi pihak yang gemar memuat naik gambar dan status seperti “Done Terawikh”, “Done Puasa 1st day”. 2. Ada pihak-pihak yang menganggap perbuatan seperti itu hanya menunjuk-nunjuk dan tidak dapat pahala. Pada saya, saya suka keadaan seperti…

Civil War bukan filem aksi superhero : Captain America

1. Captain America : Civil War pada saya bukan lah movie aksi superhero semata-mata. Ia mungkin sedikit mengecewakan peminat-peminat superhero yang ingin menyaksikan barisan superhero tersebut menentang musuh dengan bergaya. 2. Peperangan dibawa kan Marvel kali ini kembali kepada dasar kemanusiaan yang sering berlaku di sekeliling kita. 3. Pernah dengar perkataan “Together We Stand, Divided…

carousell beyta

Carousell Jual Beli Lebih Mudah dan Sosial

Kemajuan teknologi di Malaysia nampaknya digunakan sepenuhnya oleh kebanyakan peniaga. Kebanjiran peniaga-peniaga muda di dalam talian merupakan suatu yang positif saya rasa. Sebahagian menggunakan Facebook sebagai medium. Ada juga menggunakan instagram yang mana rata-rata penjual tudung dan aksesori wanita. Bagi penjual barang-barang terpakai dan sudah tidak mahu digunakan, kebanyakan menggunakan Mudah.my sebagai medium. Ada satu…