TAJUZZAMAN

Experienced Senior Software Engineer with a demonstrated history of working in the information technology and services industry. Skilled in .Net Software Development, MSSQL, Oracle Database, C#, PHP, Google Cloud Platform and Microsoft Azure. Strong engineering professional with a Bachelor’s Degree focused in Artificial Intelligence from Universiti Teknologi MARA Malaysia. Currently work as Lead Solution Architect and Director of new startup IT company named Aurora Cloud Works Sdn. Bhd.

  • Home
  • /
  • Teknologi
  • /
  • Mematikan action Backspace sebagai butang kembali di Firefox

Mematikan action Backspace sebagai butang kembali di Firefox

Pernah terjadi tak kat korang bila tengah isi form online, lepas tu korang tertekan backspace kat mana2 bahagian page (cursor di luar textbox). Bila terjadi perkara tersebut, korang akan secara automatik di bawa ke page sebelum nya. Mungkin dalam situasi itu, korang belum lagi save form yang penat-penat korang isi tu kan..

Di Firefox, ada satu tweak yang boleh korang buat untuk disable kan action backspace tersebut.

  1. Di Firefox, taip kan about:config pada ruangan URL..
  2. Jika keluar tanda amaran, itu ada lah normal. Ruangan tersebut adalah altar untuk advance user.. Click butang “I’ll be carefull, i promise”.
  3. Browser korang akan di paparkan pelbagai configuration yang boleh dibuat. Jangan berani-berani usik benda yang korang tak pasti… huhu..
  4. Cari browser.backspace_action, di textbox search page tersebut.
  5. Korang tengok section value = 0.. Secara default adalah 0. Double click pada config tersebut, dan tukar kan value kepada nilai 1.
  6. Kemudian, tutup. dan boleh mencuba.

Sekian