Prudential BSN Online App

Baru-baru ini gua dapat info dari agent insuran gua berkenaan applikasi online terbaru untuk ahli Insuran Prudential BSN Takaful.
Disini gua tunjukkan cara-cara untuk mendaftar :

Cara -cara mendaftar

1. Pergi ke url ini : https://app.prubsn.com.my/PruBSNTouchPrudential BSN App

  • Tekan butang “Register Now” untuk mendaftar baru.
  • Korang akan dibawa ke halaman yang meminta korang unuk memasukkan maklumat :

i. Certificate Number (Nombor Sijil)
ii. IC Number (Nombor Kad Pengenalan)
iii. Mobile Number (Nombor telefon bimbit)

*** Nombor telefon bimbit korang perlulah nombor yang telah korang gunakan semasa mendaftar dengan agent dulu. Jika nombor yang korang masukkan tak sama, sistem tidak akan membenarkan korang meneruskan pendaftaran ke applikasi.

Sebaik sahaja selesai, satu tac number akan dihantar ke phone. (Seperti Maybank2u & kebanyakan online banking). Korang hanya perlu memasukkan nombor yang dihantar, kemudian tekan butang “Next”.

002

Masukkan segala Maklumat keselamatan yang diminta seperti username & password beserta soalan-soalan keselamatan.

Untuk kata kunci mereka memerlukan gabungan “simbol + huruf besar + huruf kecil + nombor”. Setelah selesai korang akan dibawa ke satu laman “terms and conditions”. 003

Baca dan skrol laman kebawah pilih butang “Agree” sebagai tanda bersetuju..

Sebaik sahaja proses tersebut selesai korang akan disuruh login menggunakan username & password yang telah didaftarkan tadi.

Masuk kan seperti biasa dan korang akan dipaparkan ke halaman utama portal keahlian (seperti dibawah).

Halaman Utama Portal Prudential BSN Takaful

Applikasi Online Yang Ada di Portal Prudential BSN Takaful

Sewaktu artikel ini dibuat, portal ini menyediakan fungsi seperti :

  1. Paparan Statement pembayaran (tahunan)
  2. Sijil Polisi anda
  3. Maklumat Agent
  4. Status keahlian.

Agent gua bagi tahu dalam tempoh terdekat (dalam tahun 2016) akan ada beberapa lagi features yang akan ditambah seperti maklumat pembayaran bulanan dan pembayaran melalui portal.

Ini merupakan perkembangan yang baik untuk perkhidmatan Prudential BSN Takaful. Since gua pun selalu lupa gua ni dah bayar insurans ke belom.. Asyik whatsapp agent gua, “Bro bulan ni gua dah bayar ke belum ek?” haha..

Semoga artikel ini membantu korang. “Selamat Hari Raya”

 

Carousell Jual Beli Lebih Mudah dan Sosial

carousell beyta

Kemajuan teknologi di Malaysia nampaknya digunakan sepenuhnya oleh kebanyakan peniaga. Kebanjiran peniaga-peniaga muda di dalam talian merupakan suatu yang positif saya rasa. Sebahagian menggunakan Facebook sebagai medium. Ada juga menggunakan instagram yang mana rata-rata penjual tudung dan aksesori wanita.
Bagi penjual barang-barang terpakai dan sudah tidak mahu digunakan, kebanyakan menggunakan Mudah.my sebagai medium.

Ada satu laman yang saya ingin perkenalkan. Sudah mula popular dikalangan muda. Ianya dikenali sebagai Carousell. Konsep dan cara guna Carousell sangat mudah.

Carousell

Pengguna hanya perlu menangkap gambar menggunakan telefon pintar dan post ke dalam akaun anda. Carousell memerlukan anda mendaftar akaun atau link kan menggunakan akaun Facebook anda.

Konsep Carousell adalah seperti sosial network, dimana anda akan mempunya followers dan juga anda boleh follow mana-mana peniaga yang anda suka. Paparan produk anda juga seperti anda memiliki sistem e-commerce anda sendiri tetapi tanpa sebarang bayaran dikeluarkan. Menarik bukan?

Carousell juga lebih mudah dan boleh diakses melalui komputer, iphone dan android phone anda juga. Jika anda berada diluar, dengan menggunakan applikasi di telefon pintar anda juga anda boleh berkomunikasi dengan pelanggan anda melalui ruangan comment di produk ataupun chat. Jadi pastinya tiada alasan anda untuk hidup dengan lebih bebas dan bekerja dimana sahaja anda suka.

Saya menjual buku-buku yang telah saya baca dan kualiti buku-buku tersebut berada di dalam keadaan 90% ok. Anda juga akan diberikan cenderamata percuma dari Pergh.my.