Pulangan tunai dengan berbelanja online

Online shopping bukan lagi suatu perkara yang pelik buat kebanyakan rakyat Malaysia harini. Namun bagaimana jika kita mahu berjimat dan mendapat kan pulangan tunai (cashback) daripada hasil perbelanjaan online kita?

Shopback menawarkan perkhidmatan menarik untuk pulangan tunai (cashback) kepada anda jika anda berbelanja secara online di lebih 200 laman jual beli yang disediakan. Penawaran tidak terhad dalam laman perkhidmatan runcit seperti Lazada dan fesyen Zalora. Shopback turut menawarkan pulangan tunai di dalam tempahan tiket kapal terbang dan hotel dari MAS, Air Asia Go, Hotels.com juga Booking.com.

Cara-cara mendapatkan pulangan dari pembelian

  1. Daftar di laman web https://www.shopback.my/
  2. Setelah selesai proses pendaftaran, log masuk semula ke akaun anda. Pilih laman sesawang jual beli yang ingin anda lawati, klik pada link dari shopback.
  3. Anda perlu pergi ke laman-laman tersebut menggunakan link dari Shopback. Jika tidak pembelian anda mungkin tidak akan dikira untuk mendapatkan pulangan tunai.

Menyemak jumlah Cashback yang diterima

Setelah anda melakukan pembelian, tunggu di dalam beberapa hari dan semak pulangan tunai yang anda terima di laman Shopback itu sendiri. Klik pada icon profile dan pilih Cashback Detail. Cashback yang sudah boleh dituntut akan didebitkan terus ke dalam akaun bank anda. Nombor akaun bank akan di minta sewaktu proses pengeluaran cashback anda.

Untung bukan? Cubalah…

 

WordPress RESTful API

WordPress REST API sebelum ini hanya dikenali sebagai WP-API ataupun WP JSON API. Bermula versi 4.7 yang dikeluarkan pada Desember 2016, WordPress Rest API diangkat menjadi core feature didalam CMS ini.

WordPress REST API adalah RESTful API yang menggunakan HTTP request untuk mendapatkan akses kepada data di wordpress. Data tersebut akan di berikan di dalam bentuk JSON format.

Penggunaan WordPress REST API merupakan satu kelebihan baru untuk developer, yang mana kita boleh menggunakan data dari wordpress tanpa perlu melalui template, RSS ataupun XML-RPC.

Malah dengan WordPress API kita bukan sahaja boleh mengakses data yang terdapat di wordpress, tetapi boleh melakukan CRUD proses tanpa perlu melalui WordPress Admin screen.

CRUD =

  • Create
  • Read
  • Update
  • Delete

Kelebihan ini memberi idea kepada saya untuk melakukan eksprimen Mobile App untuk blog ini. Kerana dengan adanya WordPress API, saya boleh membangunkan mobile app untuk memaparkan blog saya ini tanpa perlu mengubah bentuk sedia ada sekarang.

Terma-terma Asas RESTful API

  • REST = Representational State Transfer
  • RESTful menggunakan standart item GET, POST, PUT, dan DELETE untuk menerima dan menghantar data dari atau ke server.
  • RESTful app menggunakan URI untuk berhubung ke sumber data.
  • API = Application Programming Interface
  • API merupakan set rutin, protokol dan tool untuk membangunkan sesuatu applikasi. atau bahasa pasar seorang programmer, Business Rules..
  • RESTful API, antaramuka untuk applikasi programming yang menggunakan URI untuk mengakses sumber data.
  • JSON = JavaScript Object Notation.
  • JSON merupakan standart format untuk menghantar data object dalam format & attribute tertentu untuk diproses applikasi seterusnya.

 

Solat Jamak dan Qasar, antara salah faham yang selalu berlaku

Disini saya ingin kongsikan beberapa siri ceramah dari beberapa Ustaz mengenai Solat Jamak & Qasar. Sengaja saya kumpulkan beberapa siri ceramah dari beberapa penceramah untuk mengelakkan pertikaian pendapat, kerana ada beberapa pendapat yang mungkin telah bercanggah dengan apa yang telah anda pernah dengar atau pelajari sebelum ini. Anda sendiri nilaikan kerana jika anda cuba menipu dalam solat Jamak & Qasar anda hanyalah menipu Allah S.W.T.

Post ini di beri ringkasan mengikut semua fakta yang di nyatakan dari setiap video. Jika terdapat sebarang kesalahan fakta yang berbeza dari video, boleh hubungi saya serta merta. Sesungguhnya yang baik itu datang dari Allah, dan yang buruk itu adalah kelemahan saya.

Dr. Fathul Bari

  • Kekeliruan dalam solat Jamak Qasar apabila penjelasan mengenai solat Jamak Qasar dijelaskan sebagai satu isu. Hakikatnya Solat Jamak dan Solat Qasar adalah 2 perkara yang berbeza dan perlu dihuraikan sebagai 2 perkara berbeza.
  • Sebelum memahami solat Jamak & Qasar, kita perlu kembali memahami makna solat Jamak, Qasar beserta sebab-sebab membolehkan solat Jamak dan solat Qasar dilakukan.
  • Apa yang membolehkan Solat Jamak (Menghimpunkan solat)? – Kesulitan, kesusahan
  • Apa yang membolehkan Solat Qasar (Memendekkan solat 4 rakaat) ? – Musafir.
  • Maksud & Pensyariatan dua jenis solat ini juga berbeza.
  • Salah faham yang sering berlaku adalah Jamak itu kerana bermusafir.

Sebab-sebab Solat Jamak dan Contoh

  • Sebab-sebab membolehkan Jamak (Menghimpunkan solat)?
    • Apabila ada kesusahan & kesulitan menguruskan masa/keadaan untuk menunaikan solat. Kesulitan itu luas, termasuk di dalam kesulitan itu adalah ketika anda bermusafir.
    • Sebagai contoh lain yang membolehkan solat Jamak – doktor yang sedang melakukan pembedahan yang lama di bolehkan untuk solat JAMAK, kerana ada kesulitan masa disitu.
    • Ada satu isu dahulu pernah berlaku, peperiksaan di luar negara dilakukan ketika 2 waktu solat. Ia membolehkan individu yang menghadapi kesulitan tersebut untuk solat Jamak.
  • Bolehkan solat Jamak di rumah?
    • BOLEH. Contoh, jika anda sudah tahu kesulitan akan berlaku ketika dalam perjalanan seperti anda dapat menjangka tempat solat di RNR akan penuh semasa anda dalam perjalanan, anda dibolehkan solat JAMAK di rumah. TETAPI TIDAK BOLEH QASAR kan solat anda.  Anda hanya dibenarkan solat Qasar semasa anda bermusafir.
    • Terdapat hadith mengenai persoalan ini, pada satu hari Nabi ingin bermusafir. Sewaktu baginda ingin bertolak , baginda terdengar laungan azan. Lalu baginda turun dari unta semula dan menunaikan solat Jamak Takdim di rumah tanpa melakukan solat Qasar.
  • Susunan solat
    • Ada beberapa pandangan, pandangan rujukan untuk solat jamak adalah mengikut aturan sususan solat.. Zohor sebelum Asar, Maghrib sebelum Isyak.

Sebab-sebab Solat Qasar dan Contoh

  • Sebab-sebab membolehkan Qasar (Memendekkan solat 4 rakaat)?
    • Musafir dan SEDANG DALAM PERJALANAN. Tidak boleh Qasar di rumah.
  • Berapa jarak yang membolehkan Qasar?
    • Para ulamak mempunyai beberapa pendapat dalam menentukan jarak.
    • Ada pun hadith yang menetapkan jarak 2 marhalah, tetapi hadith itu dinilai lemah. Tetapi ijtihat para ulamak supaya umat Islam berjaga-jaga dan tidak terlalu bermudah-mudahan dalam Jamak dan Qasar solat. (Rujuk video untuk mengetahui kenapa di dinilai lemah. Dan Rujuk juga perkara  di bawah item Jarak 2 marhalah)
    • Ringkasan dari pelbagai pendapat, jarak itu ditetapkan bergantung kepada keadaan. Sebagai contoh dari Kuala Lumpur ke Shah Alam menaiki kereta, wajar kah untuk solat Qasar? Bagaimana jika anda berbasikal dari Kuala Lumpur ke Shah Alam kerana ketiadaan motorkar? Wajarkah anda solat Qasar? Anda jawap sendiri setelah anda menonton video diatas.

Ketika bermusafir, perlu solat apa?

  • Apabila bermusafir, disyariatkan harus untuk mereka yang bermusafir melakukan solat Qasar. Nabi ketika ber musafir di Makkah, nabi menunaikan solat Qasar secara berasingan tanpa menjamak kan solat baginda.
  • Bolehkah melakukan solat Jamak ketika bermusafir ?
    • Ada hadith nabi bahawa bermusafir itu adalah sesuatu azab. Jika terdapat kesusahan untuk kita menunaikan solat sewaktu bermusafir, maka di haruskan untuk kita melakukan solat Jamak.

Jarak 2 Marhalah ?

  • Soal jarak ini sebenarnya tiada penetapan khusus.
  • Penetapan 2 Marhalah oleh ulamak-ulamak kita letak adalah untuk menjaga supaya umat Islam tidak bermudah-mudahan untuk solat Jamak & Qasar solat.
  • Ada hadith nabi menyebut tentang ancaman umat akhir zaman yang mana mereka terlalu bermudah-mudahan dalam Jamak solat. Sekarang jelas bahawa Syiah mengamalkan solat Jamak sepanjang hayat.

Jamak & Qasar dari Contoh Nabi

  • Nabi pernah ke Makkah (kampung halaman nabi) dari Madinah, SEWAKTU di Makkah selama 18 hari nabi tidak men-Jamak-kan solat nabi. Tetapi hanya melakukan solat Qasar. (Hadith Riwayat Bukhari).
    • Peristiwa ini boleh menjadi panduan jika anda ingin pulang ke kampung halaman. Rujuk kembali sebab-sebab membolehkan Qasar, iaitu anda bermusafir. Sewaktu di kampung adakah anda mengalami kesulitan? Jika sekadar duduk-duduk berehat, tidak dibolehkan untuk anda solat Jamak, kerana sebab-sebab membolehkan anda Jamak solat sekiranya anda mengalami kesulitan/ kepayahan menguruskan waktu untuk solat.

 

Ustaz Azhar Idrus

Persoalan mengenai jumlah hari Solat Jamak dan Qasar.

  • Kitab-kitab Fiqah – Sesiapa yang pergi ke sesuatu destinasi selama 3 hari atau kurang, ia dipanggil musafir yang singgah. Di bolehkan solat Jamak & Qasar.
  • Jika anda menetapkan mahu duduk di sesuatu destinasi lebih 4 hari, anda dikategori kan sebagai pemukim. Sewaktu perjalanan dibolehkan untuk solat Jamak & Qasar, tetapi sebaik sahaja tiba ke destinasi, sudah tidak dibenarkan kerana di kategorikan sebagai pemukim.
  • Jika mempunyai tugasan disesuatu destinasi, dan tidak tahu bila akan selesainya. Dibolehkan untuk solat Jamak Qasar selama 18 hari. Selepas 18 hari jika masih tidak selesai, sudah tidak dibolehkan untuk solat Jamak Qasar.

Dr. Asri

Persoalan mengenai jumlah hari Solat Jamak dan Qasar.

  • Ada beberapa pandangan. Mazhab Hambali & Shafiee ada menghadkan hari. 3 hari tidak termasuk di hari masuk dan hari keluar.
  • Ada pandangan jika sudah tahu kita akan duduk di satu-satu tempat itu lebih 3 hari, contoh kita akan duduk dalam 5 hari. Kita tidak dibolehkan solat Jamak & Qasar.

  • Video diatas menjelaskan seseorang yang bermusafir dalam perjalanan tidak menunaikan solat zohor, sebaik tiba dirumah sudah masuk waktu asar. Dibolehkan untuk dia solat Jamak tetapi sudah tidak layak untuk mengQasarkan solat, kerana sudah tiba dirumah dan tidak dikategorikan sebagai musafir.

Ustaz Don

Prison Break Season 5 Download and Streaming Online

Untuk semua peminat-peminat Prison Break… Nak bagi tahu ni Michael Scofield masih hidup. Nah untuk itu gua letak kat sini direct link untuk download  Prison Break Season 5 . Feel free to download with no any advertisement…

Official Trailer 1

Official Trailer 2

Download Here

Episode 1 – Ogygia – Download

Episode 2 – Kaniel Outis – Download

Episode 3 – The Liar – Download –

Episode 4 – The Prisoner’s Dilemma – Download –

 

 

Membaca Fiksyen vs Bukan Fiksyen. Mana satu pilihan anda?

1. Untuk mereka yang sering mengikuti Instagram saya @sirbeyta pasti dapat perhati saya sentiasa memuat naik gambar buku. Tapi bukan itu yang saya nak cerita, saja je nak promote insta sendiri. Sebenarnya ada satu perkara tentang jenis buku yang dibaca. Ada yang minat baca novel atau kita panggil fiksyen. Ada juga yang mengatakan untuk menambah ilmu pengetahuan adalah dengan membaca buku-buku bukan-fiksyen.

2. Ya, setiap orang mempunyai pendapat sendiri dan tiada pun pendapat mengenai ini yang salah. Jika ditanya apa jenis buku yang saya baca, saya menjawap saya baca fiksyen dan bukan-fiksyen. Kedua-dua kategori buku ini mempunyai kepentingan tersendiri buat saya.

3. Fiksyen. Dengan membaca buku-buku fiksyen ia melatih saya untuk menjadi kretif. Pemikiran novelis dan penulis fiksyen ini kadangkala adalah sesuatu yang menarik untuk difahami. Penulis-penulis fiksyen yang baik menerangkan dengan baik dan juga melakukan kajian yang baik untuk setiap kisah dan perkara yang berlaku di dalam cerita mereka.

4. Pembacaan fiksyen juga saya gunakan untuk melatih otak saya untuk membaca dengan pantas. Membaca dengan pantas bukan lah sesuatu yang mudah, melalui aktiviti membaca dengan pantas, ia melatih otak saya untuk menerima infomasi dan memproses nya dengan pantas. Apabila kita mampu memproses maklumat yang diterima dengan pantas, ia membantu kita untuk membuat keputusan untuk setiap permasalahan dengan pantas. Sebagai seorang pengaturcara komputer, saya memerlukan kepantasan dalam menyelesaikan masalah sistem, membuat keputusan untuk menstuktur sistem dan code saya untuk memberi penyelesaian. Dan melalui pembacaan fiksyen, saya dapat memberi latihan kepada otak saya sambil bersantai.

5. Pembacaan fiksyen juga boleh memberi ilmu, tetapi pemilihan buku-buku fiksyen adalah sangat penting. Ini kerana lambakan buku-buku fiksyen terutama dari penulis-penulis mee segera yang hanya mahu menulis tetapi tidak membuat kajian hanya akan membazirkan masa anda membaca tanpa mendapat apa-apa ilmu pengetahuan.

6. Pembacaan bukan fiksyen pula saya kategorikan sebagai wajib. Melalui bukan fiksyen kita dapat menambah pelbagai ilmu pengetahuan di dalam kehidupan kita dari pelbagai espek. Bill Gates sendiri berkata melalui pembacaan bukan fiksyen ia mengajar kita bagaimana dunia ini berfungsi. Dari segi ekonomi, alam semesta, politik dan sebagainya.

7. Buat masa ini buku-buku bukan-fiksyen yang saya minat baca adalah mengenai pengurusan, pelaburan, politik dan keagamaan. Bukan fiksyen tentang agama adalah penting kerana melalui pembacaan ini lah kita dapat membuka minda kita pada pelbagai pendapat dan perbezaan pandangan dalam beragama. Harini seringkali kita lihat orang-orang beragama bertelagah sesama sendiri di media sosial tanpa mengukuhkan ideologi mereka dengan bukti-bukti yang kukuh. Perkara begini dapat ditangani jika ramai diantara kita banyak membaca  dari mereka-mereka yang sememangnya arif didalam bidang mereka.

8. Rakyat Malaysia dikatakan kurang membaca, apa kata ambil sahaja apa buku yang ada dan anda suka.. Ada yang suka komik, baca komik. Ada yang suka manga, baca lah manga. Bermula dengan membaca itu akan membuatkan anda lebih berminat dan akan mencari buku setiap masa. Pedulikan kata-kata orang yang membaca komik, novel ke hanya membuang masa.. Baca lah apa yang anda suka. Mulakan langkah pertama anda. Saya juga dulu hanya minat membaca komik. Dan saya baca komik setiap masa. Hari ini saya menjadi ketagih untuk membaca pelbagai jenis bahan bacaan. Selamat membaca..

GST, 5 Sen dan pekerja counter

  1. Malaysia telah mula melaksanakan GST sebanyak 6% bermula pada 1 April 2015. Oleh itu apabila kita membeli barang, mungkin akan mempunyai amount sen di belakang. Sebagai contoh saya membeli makanan ringan di 7eleven. Total pembelian RM 12.23, dan akan digenapkan kepada RM 12.25.
  2. Dengan nilai tersebut saya mungkin akan membayar pada RM13. Jarang sekali saya minyimpan syiling di poket apatah lagi syiling 5 sen. (Kebanyakan syiling akan saya masuk kan ke tabung).
  3. Berikutan dengan itu saya perhati, ada satu fenomena baru yang berlaku iaitu pekerja-pekerja kaunter jarang sekali mahu memulangkan baki 5 sen tersebut. Jika ditanya, jawapan mudah mereka adalah “5sen tak ada“.
  4. Mungkin ramai yang tidak endah akan 5 sen kerana nilai nya yang kecil. Tetapi pada saya bukanlah nilai itu menjadi pertikaian, tetapi attitude pekerja-pekerja kaunter tersebut yang kadang kala buat tidak tahu tentang baki 5sen itu yang tidak patut berlaku.
  5. Saya tidak kisah jika mereka tidak mempunyai 5 sen dan tidak dapat memulangkan nya, kerana saya yakin mereka juga tidak mahu kerugian 5 sen jika mereka terpaksa memulangkan 10sen kepada saya. Saya faham bagaimana mereka bekerja di kaunter dengan gaji yang tidak seberapa dan terpaksa membayar kembali kepada majikan jika jumlah duit di mesin kurang dari jumlah sebenar (short).
  6. Jika mereka boleh merasa tidak mahu rugi, kenapa mereka merasa pelanggan boleh dirugikan dengan buta-buta begitu? Dan rompakan 5 sen daripada pelanggan bukan lah attitude yang baik untuk melindungi duit poket anda.
  7. Majikan pula haruslah menyediakan syiling 5 sen dengan secukupnya bagi mengelakkan attitude buruk ini terus menjadi masalah sosial yang ketara di Malaysia. Jika tidak, ha letak lah harga siap-siap gst dan tak ada sen2 kat belakang.. Kan senang, orang pun tak marah. Kalau harga korang mahal, aku tak beli. Mudah bukan?