11 Perkataan IT yang mungkin kita salah sebut

Mungkin kita tak perasan bahawa ada beberapa jenama dan applikasi yang sering kita sebut dan gunakan selalu di dalam dunia IT ini, tetapi kita menyebutnya dengan cara yang salah. Dibawah ini ada 11 perkataan IT tersebut.

Adobe

Siapa yang tak kenal Adobe? Adobe bukan sahaja terkenal di kalangan orang-orang IT. Product paling biasa orang-orang biasa pakai dialah Adobe PDF.. Kan? Selain itu dikalangan graphic designer dan web designer Adobe Photoshop dan Illustrator antara yang terkenal.

Asus

Asus merupakan suatu nama yang cukup gah dengan menghasil produk-produk yang mampu milik seperti laptop dan telefon bimbit. Selain itu Asus juga amat terkenal di kalangan gamers dengan produk graphic card dan juga laptop game spec yang dikenali Republic of Gamers (ROG).

Cache

Cache ini mungkin agak teknikal sikit untuk diterangkan. Tapi amat biasa disebut oleh gua sebagai seorang programmer. Lagi-lagi kalau lepas update sistem, user masih lagi complain tiada sebarang perubahan. Perkara pertama adalah bersih kan “Cache” browser user tersebut.. haha…

Gif

Huawei

Imgur

Linux

Meme

OS X

Ubuntu

Gua merupakan peminat setia Ubuntu. Mula menggunakan Ubuntu ketika gua di tingkatan 5. Tapi sebutan nya pun biasa gua sebut You-bun-too. Sebab bila gua sebut oo-bun-too, orang akan tak faham dan minta ulang.. Bila ulang aku akan sebut “you-bun-too”.. baru lah orang faham.. Kadangkala, lebih baik bercakap dalam bahasa yang orang lain pun senang faham.. huhu..

Xiomi

Xiomi juga mula naik dengan menghasilkan perlabagai mobile produk seperti telefon bimbit dan power bank pada harga mampu milik. Gua sangat minat dengan power bank yang dikeluarkan Xiomi. Murah dan tahan lama.

Ubuntu melancarkan demo di web browser

ubuntu online

  1. Ubuntu melancarkan demo version untuk OS terbaru mereka menggunakan web browser. Baru mereka yang baru cuba-cuba untuk melihat tentang apa yang diperkatakan tentang Ubuntu & Linux, boleh lah pergi ke laman ini : http://tour.ubuntu.com/en/
  2. Kat sini gua betul-betul respect pada pihak Canonical, yang sememangnya dari awal berusaha dan melabur bersungguh-sungguh dalam menjadikan Linux popular.
  3. Aku juga mengenali Ubuntu dahulu sebelum aku betul-betul mengenali tentang Linux. Itu ketika sekitar tahun 2005 (hampir 16 tahun yang lalu). Sewaktu itu aku rasakan yang Linux hanya popular dikalangan orang-orang IT.
  4. Tetapi setelah Canonical memperkenalkan Ubuntu kepada umum, semenjak itu ramai mereka yang bukan dari bidang IT mengenali sedikit sebanyak tentang Linux. Sehinggakan beberapa kali aku bertemu beberapa orang yang bukan dalam bidang IT, mereka bertanyakan “Eh awak guna Ubuntu”…
  5. Dari situ aku dapat lihat (sama ada anda setuju atau tidak), Ubuntu antara lagenda yang telah menaikkan nama Linux dikalangan pengguna-pengguna bukan IT.

Paparan Demo

ubuntu onlineubuntu2

6. Buat masa ini demo tersebut masih lagi di peringkat awal dan korang cuma boleh melakukan perkara-perkara asas seperti directory browsing, melihat senarai applikasi dan melihat Ubuntu Software Centre. Penggunaan yang menyeronokkan seperti penggunaan terminal masih belum disediakan. Mungkin penggunaan terminal menyeronokkan untuk orang-orang IT sahaja, sebab itu pihak Canonical dan Ubuntu tidak menyediakan paparan tersebut untuk demo ini.

7. walaupun aku telah lama menggunakan Linux Mint dan telah selesa dengan nya, Ubuntu tetap sesuatu yang aku hormati. Sekian~