Apakah Money Game, Skim Ponzi dan Skim Cepat Kaya?

Money game (Permainan wang), skim ponzi atau skim cepat kaya adalah aktiviti mengumpul dan menggandakan duit dalam bentuk dividen, bonus ataupun komisen (DVK).  DVK dijana atau bersumberkan dari penambahan atau pendaftaran ahli baru. Ianya bukan lah bersumberkan dari aktiviti perniagaan atau penjualan produk/servis. Walaupun kebanyakan skim ponzi hari ini dilihat menggunakan agenda menjual produk seperti emas, perak, dan sebagainya, tetapi ia hanyalah satu helah untuk menarik kepercayaan ahli-ahli baru. Hakikat yang jelas adalah pendapatan utama mereka adalah kutipan bayaran dari ahli-ahli baru.

Ciri-ciri utama Money Game :

  1. Anda perlu mendaftar sebagai ahli dan dikenakan bayaran yuran keahlian yang tinggi.
  2. Anda diberikan hak untuk menjual produk mereka, (ianya hanya helah mereka)
  3. Anda diberikan hak untuk mencari ahli baru dan anda diberikan bonus apabila ahli tersebut membayar yuran pendaftaran.
  4. Pulangan dibayar kerana anda menrekrut ahli baru, MLM utamanya.

Ayat yang akan biasa didengar dari ahli yang sedang cuba merekrut ahli baru

 “tak apa kalau kau malas nak jual produk diorang, kau bawak je 3 orang member ko daftar bawah ko, nanti ko dapat bonus lagi lumayan”.

Penganjur skim-skim ponzi ini sangat bijak dan kretif sehingga mampu membuat orang ramai melihat skim mereka adalah mematuhi undang-undang dan merupakan suatu peluang terbaik untuk orang ramai mendapatkan wang dengan mudah.

Pelaburan Emas

Sejak akhir-akhir ini banyak juga mereka yang terpedaya dengan beberapa skim yang dikatan Pelaburan Emas yang menjanjikan pulangan setiap bulan kepada pelabur mereka. Modus operandi mereka masih sama tetapi lebih ekstrim dan lebih meyakinkan. Agen/Sponsor memperkenalkan pelaburan tersebut adalah pelaburan emas dan ahli perlu membayar harga emas tersebut seperti harga yang dinyatakan. Jika tidak mampu, mereka menyediakan skim pelaburan emas berkelompok yang mana dikumpulkan beberapa ahli dalam satu kumpulan dan membeli harga emas secara berkongsi. Emas itu dikatakan dibeli pada harga rendah, dan akan dipajakkan. Ahli-ahli di bobrokkan dengan harga emas akan meningkat setiap minggu / bulan. Jadi setiap kali peningkatan, pelabur akan menerima dividen mereka.

Hakikat sebenarnya masih sama, pulangan dividen kepada ahli lama adalah dari hasil pembayaran ahli-ahli baru. Emas yang dinyatakan dibeli hakikatnya tidak nyata atau tidak wujud..

 

 

ASP.net Iframe Src is not a member of HtmlGenericControl

Error detail

Compilation Error

Description: An error occurred during the compilation of a resource required to service this request. Please review the following specific error details and modify your source code appropriately.
Compiler Error Message: BC30456: ‘Src’ is not a member of ‘System.Web.UI.HtmlControls.HtmlGenericControl’.

This issue happen when your environment is .net 4.5 and you try to publish in environment does not have 4.5 version. Here is the 2 solution you can do.

1. Change targetFramework in web.config

Open your web.config file and find the attribute of compilation. Add the properties targetFramework=4.5.  See my example below.

<compilation debug=”true” batch=”false” optimizeCompilations=”true” targetFramework=”4.5″>

 

2. Change your code in behind code

This code issue is is like below

Me.yourIframeName.Src = “https://www.tajuzzaman.com/” &queryString

Replace the Src with Attributes.Add(“Src”,…..). Example below

Me.yourIframeName.Attributes.Add(“Src”, “https://www.tajuzzaman.com/” & qString)

That all.

Pulangan tunai dengan berbelanja online

Online shopping bukan lagi suatu perkara yang pelik buat kebanyakan rakyat Malaysia harini. Namun bagaimana jika kita mahu berjimat dan mendapat kan pulangan tunai (cashback) daripada hasil perbelanjaan online kita?

Shopback menawarkan perkhidmatan menarik untuk pulangan tunai (cashback) kepada anda jika anda berbelanja secara online di lebih 200 laman jual beli yang disediakan. Penawaran tidak terhad dalam laman perkhidmatan runcit seperti Lazada dan fesyen Zalora. Shopback turut menawarkan pulangan tunai di dalam tempahan tiket kapal terbang dan hotel dari MAS, Air Asia Go, Hotels.com juga Booking.com.

Cara-cara mendapatkan pulangan dari pembelian

  1. Daftar di laman web https://www.shopback.my/
  2. Setelah selesai proses pendaftaran, log masuk semula ke akaun anda. Pilih laman sesawang jual beli yang ingin anda lawati, klik pada link dari shopback.
  3. Anda perlu pergi ke laman-laman tersebut menggunakan link dari Shopback. Jika tidak pembelian anda mungkin tidak akan dikira untuk mendapatkan pulangan tunai.

Menyemak jumlah Cashback yang diterima

Setelah anda melakukan pembelian, tunggu di dalam beberapa hari dan semak pulangan tunai yang anda terima di laman Shopback itu sendiri. Klik pada icon profile dan pilih Cashback Detail. Cashback yang sudah boleh dituntut akan didebitkan terus ke dalam akaun bank anda. Nombor akaun bank akan di minta sewaktu proses pengeluaran cashback anda.

Untung bukan? Cubalah…

 

WordPress RESTful API

WordPress REST API sebelum ini hanya dikenali sebagai WP-API ataupun WP JSON API. Bermula versi 4.7 yang dikeluarkan pada Desember 2016, WordPress Rest API diangkat menjadi core feature didalam CMS ini.

WordPress REST API adalah RESTful API yang menggunakan HTTP request untuk mendapatkan akses kepada data di wordpress. Data tersebut akan di berikan di dalam bentuk JSON format.

Penggunaan WordPress REST API merupakan satu kelebihan baru untuk developer, yang mana kita boleh menggunakan data dari wordpress tanpa perlu melalui template, RSS ataupun XML-RPC.

Malah dengan WordPress API kita bukan sahaja boleh mengakses data yang terdapat di wordpress, tetapi boleh melakukan CRUD proses tanpa perlu melalui WordPress Admin screen.

CRUD =

  • Create
  • Read
  • Update
  • Delete

Kelebihan ini memberi idea kepada saya untuk melakukan eksprimen Mobile App untuk blog ini. Kerana dengan adanya WordPress API, saya boleh membangunkan mobile app untuk memaparkan blog saya ini tanpa perlu mengubah bentuk sedia ada sekarang.

Terma-terma Asas RESTful API

  • REST = Representational State Transfer
  • RESTful menggunakan standart item GET, POST, PUT, dan DELETE untuk menerima dan menghantar data dari atau ke server.
  • RESTful app menggunakan URI untuk berhubung ke sumber data.
  • API = Application Programming Interface
  • API merupakan set rutin, protokol dan tool untuk membangunkan sesuatu applikasi. atau bahasa pasar seorang programmer, Business Rules..
  • RESTful API, antaramuka untuk applikasi programming yang menggunakan URI untuk mengakses sumber data.
  • JSON = JavaScript Object Notation.
  • JSON merupakan standart format untuk menghantar data object dalam format & attribute tertentu untuk diproses applikasi seterusnya.

 

Code On Time Homepage Error and Missing Pages in App Generator

During development by using CodeOnTime, i see this weird issue. I suddenly receive error on my homepage, and when i check my app generator it show nothing in my pages & controller list.. (refer image i attach below).

Error on homepage

Error on App generator

When i post a ticket, the help-desk suggest me to restart (of course already try before ask them, and not work at all). The other way suggest is copy from backup  file (unacceptable suggestion for me). Then i am start looking on the code from visual studio. I find out that Home.aspx (can be found inside folder Pages >> Home.aspx) got missing contentPlaceHolder.  The highlighted code in below image is miss from my page. I copy from another project the line of code, and re-run the app generator. So far it work as well as before.

 

 

The Fate of the Furious Soundtrack

Dah tengok  The Fate of The Furious (Fast & Furious 8)? Kat sini gua share untuk korang lagu-lagu yang dimainkan di dalam movie terbaru ni.. Brian is Born, Brian is Born~

1. G-Eazy & Kehlani – Good Life

 

2. J Balvin & Pitbull – Hey Ma ft Camila Cabello (Spanish Version)

 

3. J Balvin & Pitbull – Hey Ma ft Camila Cabello

 

4. Jeremih, Ty Dolla $ign, & Sage The Gemini – Don’t Get Much Better

 

5. Kevin Gates – 911

 

6. Post Malone – Candy Paint

 

7. Bassnectar – Speakerbox ft. Lafa Taylor – Into The Sun

 

8. YoungBoy Never Broke Again – Murder Remix ft. 21 Savage

 

9. Migos – Seize the Block

 

10. PnB Rock, Kodak Black & A Boogie – Horses

 

11. Lil Uzi Vert Ft, Quavo & Travis Scott – Go Off

 

12. Young Thug – Gang Up (Ft 2 Chainz, Wiz Khalifa & PnB Rock)